طوق شیخ رضا کاشان آمادگی ثبت جهانی شدن را دارد+تاریخچه و تصاویر
صدای دمامهزنیها و دویدن و سراسیمگی جوانان، حکایت از نزدیک شدن به آغاز آیین 400 ساله دارد. وقتی علمهای متعدد به نوبت در صف عرضه قرار میگیرند تا در قاب دیدگان عزاداران به اندازه دقیقهای هم که شده جولانی دهند یقین میکنی که تا شروع مراسم چیزی نمانده است.
«توغ» همان یادگار دیرین بارگاه رضوی برای استشمام رایحه سوگواران شهید دشت نینوا بیتابی میکند و جمعیت مقابل سرای متولی توغ(بابای توغ) نیز در این بیقراری با این فرستاده توس حسی مشترک دارند.
اما این مجاور بارگاه رضوی چگونه گذارش به دیار مؤمنان افتاده است؟ میگویند 400 سال پیش این توغ متعلق به آستان هشتمین اختر سپهر امامت را فردی که اسمش«شیخ رضا» و رسمش خدمتگزاری رضای خوبیها بوده است به کاشان میآورد تا این سوغات گرانبها به بهانهای برای گردآمدن مردم مؤمن دارالمؤمنین و عزاداری برای درهای گنجینه عترت تبدیل شود.
اما چه کسی لیاقت حمل این سوغاتی گرانبها را به شیخ رضا بخشیده است؟ آن هنگام که شیخ رضا در عالم رؤیا سوغاتی جاودانه از امام رضا (ع) میطلبد تا هیچگاه زائل نشود، آن حضرت نشانی مسئول آستان را داده و میفرماید: «برو و بگو امام رضا فرمودند فلان طوق (توغ) را به من بدهید تا به کاشان ببرم».
آری پس از آنکه با پشت سر گذاشتن مشکلاتی طوق (توغ) را از تولیت آستان میگیرد شیخ رضا در عبور از مسیر مشهد تا کاشان با استقبال جمعیت زیادی از طوق (توغ) منزل به منزل و شهر به شهر میشود تا اینکه این آیین از آن به بعد در کاشان مرسوم و ماندگار میشود و بر این اساس است، که زلف این سنت با هشتمین غروب محرم گره خورده است چراکه عنایت هشتمین امام شیعیان بهانه آغاز این آیین است.
نویسنده کتاب «توغ شیخ رضا نماد عزاداری تاریخی و سنتی کاشان» در گفتوگو با خبرنگار فارس در کاشان با اشاره به معنای لفظی توغ اظهار کرد: «توغ» از منظر واژهشناسی، کلمهای ترکی دربردارنده معانی رایج پرچم، بیرق و علم است که املای آن به گونه «طوق» نیز مرسوم شده است.
ایمان سرانجام خاطرنشان کرد: از نظر شکل ظاهری توغ، زبانهای از فولاد به عرض تقریبی هفت سانتیمتر و به طول یک تا 1.5 متر و قطری حدود سه میلیمتر است که منتهیالیه سر آن به شکل گلابی قلم زده و از پایین به شکل قلب متصل است و سطح این سینی هم قلم زده و کلماتی از قرآن و یا چیز دیگری متناسب با موضع، پنجره وار کنده شده و دور آن به فواصلی چلههایی مانند پیکان نیز وصل است.
وی افزود: در پایین آن لوله آهنی است که سر چوبی به قطر نزدیک 20 سانتیمتر و بلندی 2 تا سه متر در آن است و شال ترمهای به آن گره میزنند و در مواقعی که به اصطلاح «دسته» حرکت میکند، شالی به کمر بسته و ته چوب را در آن گذاشته و به طور قائم میبرند.
مدیر روابط عمومی هیئت عزاداران اباعبدالله الحسین (ع) توغ شیخ رضا در خصوص زمان رواج این سنت آیینی در دیار کاشان بیان کرد: پس از به قدرت رسیدن حکومت شیعی صفویه و همزمان با رسمیت یافتن مذهب تشیع در ایران و تقویت شعائر مذهبی به ویژه مراسم عزاداری اباعبداللهالحسین (ع)، مراسم آیینی در کشور و به خصوص منطقه کاشان با شکوه خاصی برگزار میشد و مراسم توغ شیخ رضا از همان دوران آغازین با شور و حرارت ویژهای برگزار میشده است.
سرانجام همچنین در مورد مراسم دوره متذکر شد: مراسم سنتی دوره توغ شیخ رضا نیز همچنین در صبح تاسوعا برگزار میشود که عزاداران و ارادتمندان به سالار شهیدان، همراه با توغ شیخ رضا در مجالس شرکت میکنند و با خواندن مرثیههای سنتی و اشعار محتشم کاشانی و تراب به عزاداری میپردازند.
وی با اشاره به آغاز و پایان مراسم مرتبط توغ در ماه محرم عنوان کرد: مراسم وداع با توغ شیخ رضا در ششمین شب پس از شهادت حضرت ثارالله به عنوان شب پایانی عزاداری هیئت توغ شیخ رضا، برگزار میشود که در این مراسم توغ از حسینیه به سمت منزل متولی یا بابای توغ برده میشود و تا محرم آینده ارادتمندان برای زیارت به منزل متولی مراجعه میکنند.
توغ، کلمهای ترکی دربردارنده معانی رایج پرچم، بیرق و علم است که املای آن به گونه «طوق» نیز مرسوم شده است.
توغ زبانهای از فولاد به عرض تقریبی هفت سانتیمتر و به طول یک تا ۱,۵ متر و قطری حدود سه میلیمتر است که منتهیالیه سر آن به شکل گلابی قلم زده و از پایین به شکل قلب متصل است و سطح این سینی هم قلم زده و کلماتی از قرآن و یا چیز دیگری متناسب با موضع، پنجره وار کنده شده و دور آن به فواصلی چلههایی مانند پیکان نیز وصل است و در پایین آن لوله آهنی است که سر چوبی به قطر نزدیک ۲۰ سانتیمتر و بلندی ۲ تا سه متر در آن است و طاقه شال ترمهای به آن گره میزنند و در مواقعی که به اصطلاح «دسته» حرکت میکند، شالی به کمر بسته و ته چوب را در آن گذاشته و به طور قائم میبرند.
هر ساله آیین استقبال از توغ شیخ رضا در شب هشتم محرم انجام میشود و دلیل آن به خاستگاه این طوق (توغ) که بارگاه رضوی است، برمیگردد؛ این طوق (توغ) متبرک در ابتدا در آستان ملکوتی امام هشتم حضرت ثامنالحجج (ع) نگهداری میشد اما توسط یکی از اهالی محله سرسنگ کاشان به نام «شیخ رضا» که افتخار خادمی حضرت را داشته بهعنوان سوغاتی ماندگار به کاشان آورده میشود.
شیخ رضا در عالم رویا سوغاتی جاودانه از امام رضا (ع) میطلبد تا هیچگاه زایل نشود که آن حضرت نشانی مسئول آستان را داده و میفرماید: برو و بگو امام رضا فرمودند فلان طوق (توغ) را به من بدهید تا به کاشان ببرم.
پس از آنکه با پشت سر گذاشتن مشکلاتی طوق (توغ) را از تولیت آستان میگیرد شیخ رضا در عبور از مسیر مشهد تا کاشان مورد استقبال جمعیت زیادی از طوق (توغ) منزل به منزل و شهر به شهر میشود تا اینکه این آیین از آن به بعد در کاشان مرسوم و ماندگار میشود.
از آن زمان تاکنون یعنی حدود چهار قرن پیش تاکنون هر ساله شب هشتم محرم در کاشان شاهد مراسم استقبال از طوق (توغ) است.
البته پس از به قدرت رسیدن حکومت شیعی صفویه و همزمان با رسمیت یافتن مذهب تشیع در ایران حکومت صفوی و تقویت شعائر مذهبی بهویژه مراسم عزاداری اباعبداللهالحسین (ع)، مراسمی نظیر توغ شیخ رضا در کاشان با شور و حال خاصتری انجام گرفت.
در این مراسم طوق (توغ) توسط اعضای هیئت از منزل نوادگان و خاندان شیخ رضا که افتخار سیادت را نیز دارند طی آیین استقبال به حسینیه شیخان مرکز این هیئت در خیابان غیاثالدین جمشید واقع در محله سرسنگ کاشان برده شده و آیین سوگواری سالار شهیدان در جوار آن برگزار میشود.
سوگوارانی که برای آوردن طوق (توغ) از محل نگهداری آن حرکت میکنند با عزاداری، سینهزنی و نواختن طبل و دمامهزنی، حسین حسینگویان همراه با هیئت احمدی باباییها آن را به حسینیه انتقال میدهند.
«توغکش» توغ شیخ رضا در کاشان شخصی به نام مرحوم غلامرضا وهابی پیرغلام اهلبیت (ع) بوده است که سالها این کار را بر اساس نذری که داشت حتی با وجود کهولت سن تا پایان عمر انجام میداده است (عنوان «توغکش» نیز لقبی افتخاری برای کسی است که توغ را حمل میکند).
برداشتن توغ شیخ رضا در کاشان و سایر توغها در این شهرستان به صورت خمیده به نشان داغ شهادت علمدار امام حسین (ع) در روز عاشورا و شکسته شدن کمرش از داغ برادر است در حالی که برداشتن توغ ایستاده و عمودی به معنای استوار و ایستادگی علم سیدالشهدا و آمادگی جانبازی و فداکاری سوگواران در بیشتر شهرها و روستاهای ایران است.
با وجود آنکه در کاشان توغهایی نظیر توغ سیغن (مسجد امام علی (ع) درب یلان)، توغ کلهر (مسجد صادقیه)، توغ مابین (مسجد محمدیان)، توغهای زیارت پنجهشاه و توغ مسجد میانچال از دیگر توغهای کاشان است که در زمان حاضر هیئتها آن را به بازار برده و پای آن عزاداری میکنند اما توغ شیخ رضا شناخته شدهترین و مشهورترین توغ کاشان است که به نام هیئت شناخته میشود.
برداشتن توغ شیخ رضا در کاشان در روزهای هشتم و تاسوعا و عاشورا انجام میگیرد؛ در این روزها توغ پیشاپیش و در جلوی هیئت برای مراسم عزاداری در بازار کاشان حرکت داده میشود.